Aanhanger (BE) rijbewijs halen?

Wil jij je Aanhanger rijbewijs halen? Dan ben je bij Verkeersschool Gijsrijbewijs aan het juiste adres.

BE rijbewijs, vaker nodig dan je denkt! Voor je werk met een aanhanger achter de auto rijden, op vakantie met de caravan of bijvoorbeeld met een paardentrailer achter je auto. Je hebt het rijbewijs BE vaker nodig dan je misschien zou denken.

We helpen je om op een snelle en veilige manier je aanhanger rijbewijs te halen, zonder dat je bang hoeft te zijn om te zakken. Zelfs als je denkt dat je helemaal niet met een aanhanger zou kunnen rijden.

Het aanhanger rijbewijs halen in één dag. Dat kan. Je bent dan de hele dag bezig met oefeningen en ’s middags heb je praktijkexamen. Veel automobilisten gingen je voor en haalden hun rijbewijs voor de aanhanger bij Verkeersschool Gijsrijbewijs.

Om te mogen rijden met een aanhanger heeft u in ieder geval uw standaard rijbewijs B nodig. Afhankelijk van het voertuig dat u rijdt en van de aanhanger die u wilt trekken, kan ook een rijbewijs BE of B+ (aanhanger rijbewijs) gevraagd worden.

Rijbewijs B

Met een rijbewijs B mag u altijd rijden met een aanhanger tot een gewicht van maximaal 750 kg. De 750 kg is in dit geval de optelsom van de lege aanhanger + belading. Als u dus een aanhanger heeft die van zichzelf 200 kg weegt en u wilt daar 500 kg aan puin mee vervoeren, dan heeft u genoeg aan uw rijbewijs B.

Restricties

Een rijbewijs B kan ook genoeg zijn als u een aanhanger van meer dan 750 kg wilt vervoeren. In dat geval moet u kijken naar het totaalgewicht van uw auto (inclusief personen) en dat van uw beladen aanhanger. Dat totaalgewicht mag voor een geldig gebruik van uw rijbewijs B niet boven de 3500 kg uitkomen. Daarnaast is er nog een restrictie.

Uw beladen aanhanger mag niet zwaarder zijn dan het totaalgewicht van uw auto (inclusief personen). Heeft u bijvoorbeeld een aanhanger die inclusief lading 1450 kg weegt en een auto die inclusief lading en inzittenden 1380 kg weegt, dan mag u niet met een B rijbewijs rijden.

U zult in dit geval de aanhanger lichter moeten maken of gewicht van de aanhanger verplaatsen naar de auto. Nog een punt om altijd rekening mee te houden als u een beladen aanhanger van meer dan 750 kg wilt trekken, is in de handleiding van uw trekhaak, op uw kentekenbewijs of in het instructieboekje van uw auto te checken welk gewicht uw auto volgens de autofabrikant maximaal trekken mag.

Rijbewijs B+

Een B+ rijbewijs is een aanhanger rijbewijs waarmee u meer dan 750 kg mag trekken en de maximale 3500 kg van een rijbewijs B mag overschrijden. Uw auto en beladen aanhanger mogen dan gezamenlijk tot 4250 kg wegen. Verder zijn dezelfde regels van het rijbewijs B toepasbaar. Informeer bij een rijschool over de mogelijkheden tot het halen van uw rijbewijs B.

Aanhanger Rijbewijs BE

Met rijbewijs BE (aanhanger rijbewijs) mag u het maximale trekgewicht dat uw autofabrikant heeft opgegeven trekken, mits dit niet meer dan 3500 kg is. Deze regel is op 19 januari 2013 ingesteld. Als u uw rijbewijs BE voor de datum gehaald heeft, mag u net zo veel gewicht trekken als u wilt, mits deze de trekkracht van de auto niet overschrijdt.

Autoweegschaal

Met een autoweegschaal beschikt u over het ideale instrument om het gewicht van zowel uw auto als aanhanger te meten. U plaatst de weegschaal een voor een onder alle vier wielen van uw auto. De totaalsom van de vier gewichten die u meet, vormt het totaalgewicht van uw auto. Om het gewicht van uw aanhanger te meten, plaatst u de weegschaal ook onder alle wielen van de aanhanger. Ook hier vormt de optelsom van de gemeten gewichten per wiel het totaalgewicht. Een autoweegschaal is bij de garage in uw buurt te verkrijgen.

Meer informatie

Wilt u nog meer informatie? Ga dan naar RDW

Gewicht auto (kilo)Gewicht aanhanger (kilo)Benodigd rijbewijs
2.900650Rijbewijs B

De combinatie van de auto en gewicht aanhanger is samen meer dan 3500 kg, maar de aanhanger is lichter dan 750 kg. U mag dan met een B rijbewijs rijden.

Gewicht auto (kilo)Gewicht aanhanger (kilo)Benodigd rijbewijs
2.400850Rijbewijs B

De aanhanger is zwaarder 750 kg maar in combinatie met de aanhanger niet zwaarder 3500 kg. U mag dan met een B rijbewijs rijden.

Gewicht auto (kilo)Gewicht aanhanger (kilo)Benodigd rijbewijs
2.4001.400Rijbewijs B+

De aanhanger is zwaarder dan 750 kg en in combinatie met de auto meer dan 3500 kg maar minder dan 4250 kg. U mag dan alleen met een B+ en BE rijbewijs rijden.

Gewicht auto (kilo)Gewicht aanhanger (kilo)Benodigd rijbewijs
2.4002.400Rijbewijs BE

De aanhanger is zwaarder dan 750 kg en in combinatie met de auto weegt het totaal meer dan 4250 kg. U hebt dan een BE rijbewijs nodig.

Gewicht auto (kilo)Gewicht aanhanger (kilo)Benodigd rijbewijs
3.0004.400Rijbewijs BE

Meer informatie over aanhanger rijbewijs vind je op:

https://www.rijksoverheid.nl/o…